Karel Berounský senior – Hlavní trenér

Karel se narodil 17. května 1965 v Praze. Na ragby ho do klubu ,,Vysočanských medvědů„, tedy na Pragovku, přivedl rodinný přítel. Díky svým výkonům se velmi rychle stal ústřední postavou jak na hřišti, tak i mimo něj. V průběhu své hráčské kariéry, byl pro soupeře velmi nevyzpytatelným hráčem s obrovským fyzickým fondem a vytříbenou míčovou i krokovou technikou. Trenéři, u něj také oceňovali jeho schopnost důrazně zastavit protihráče, tedy skládku. Je držitelem 5-ti titulů Mistra republiky v černožlutém pruhovaném dresu Pragy Praha.

Sportovní výkony mu také vynesly pozvání do české reprezentace kde nastupoval na pozici zadáka či křídla. Od roku 1992, patří mezi průkopníky Ragby 7 u nás, neboť v tomto roce absolvoval velmi úspěšný turnaj v italské Sicílii, který byl kvalifikací na první Mistrovství světa, které se konalo o rok později ve Skotsku. Český tým tehdy způsobil svými výkony malou senzaci, když se dostal až do semifinále turnaje s výběrem Hongkongu, který následně celý turnaj vyhrál. Češi, tehdy nechali za sebou celou Evropu, ale i spoustu asijských a afrických týmů. Na přelomu milénia si vyzkoušel jaké je hrát ragby v zahraničí, v kanadském týmu Califano Vancouver se postupně ze čtvrtého rezervního týmu, probojoval až do „Áčka“!.

Po ukončení hráčské kariéry, se začal věnovat jako trenér nejmenším dětem a překvapivě začínal na Smíchově u odvěkého rivala Pragy, v Tatrovce, kde vedl první ragbyové krůčky svého staršího syna a nynějšího reprezentanta Karla Berounského, juniora. V Tatře, se pod jeho působením se formovala současná silná hráčská generace (Šimák, Hodek, Elis a další). V tomto období také aktivně pomáhal v rámci projektu Sport bez předsudků, který popularizoval ragby nejenom na území Smíchova a okolních Městských částech, ale také v těch částech, kde tehdy působil některý z pražských klubů. Popularizaci ragby se věnoval i Brně, Vyškově, Říčanech, Ostravě, Olomouci, Havířově, Zlínu, Liberci, v Českých Budějovicích, ale i jinde, protože ač se to dnes nezdá, bylo ragby v období okolo let 2003 – 2008 skoro neznámým sportem zejména pro širokou veřejnost a rodiče dětí či mládeže. Karel, totiž patří k trenérům za kterým zůstává trvalá stopa buď v podobě zážitku či v hojném zástupu hráčů a rodičů, kteří ragby prostě a doslova milují. V současném období se aktivně věnuje kategoriím od 14 do 16 let a za zmínku také stojí jeho aktivita, kterou věnuje českému ragby, kdy jako Rozvojový trenér působí u malých a mladých klubů.

Karel jako trenér získával základní ostruhy při studiu na pražské FTVS a posléze na všemožných školeních jak doma tak i v zahraničí. V rámci praxe působil po několik let u mládežnických reprezentací jako asistent či hlavní trenér. Z pozice manažera národního týmu sedmiček si může odškrtnout velmi úspěšná vystoupení tehdejších reprezentací na Mistrovství Evropy či kvalifikaci na Mistrovství světa (2002 – Heidelberg – 9. místo, 2003 – Mallorka – 11. místo), kdy se český tým pohyboval mezi nejlepšími sedmičkáři starého kontinentu.

V současnosti je držitelem Trenérské Licence II. třídy, ale i nadále se pravidelně se vzdělává pod vedením České unie profesionálních trenérů a jeho zájem o trenérské postupy je neutuchající. V rámci Akademie Yvese Perrota, se specializuje na hlavní téma, kterým je: „zastavení soupeře, tedy na skládku“ a hru před, během a po ní. Jeho tréninkové jednotky jsou osvěžující a plné jednoduchých praktických rad a doporučení. Karel, je nedílnou částí našeho systému a troufám si tvrdit, že není hráče, na kterého by neudělal dojem či na něm nezanechal stopu.

Ve volném čase, často debatuje se zapálením jak o sportovních , ale také společenských tématech. Mezi jeho hlavní krédo patří, že je důležité jak hráče vedeme teď, v současnosti, neboť tím u hráčů ovlivňujeme jejich, ale i svoji budoucnost. I díky tomu co pro české ragby a své vzdělání obětuje, byl v celorepublikové anketě Díky Trenére 2019, ohodnocen postupem mezi Top 10 nejlepších mládežnických trenérů ze všech sportovních odvětví v České republice, a asi vás nepřekvapí, že místo vyzvednutí ceny, odjel trénovat děti do Himaláje

My v Akademii, si Karla velice vážíme a máme ho rádi, musíme však také být neustále na pozoru neboť Karel je Mistr světa ve výzvách o cokoliv a kdykoliv.

BAMBYK