Jan Kudrna, Top osobnost číslo 5

Jan Kudrna, kterému co jsem ho znal nikdo neřekl jinak než „Dědek“, patřil k velkým přátelům Yvese Perrota, se kterým si navzájem mimo ragby procvičovali francouzskou a českou mluvnici. Jejich obrovské přátelství vlastně nepřímo pozitivně ovlivnilo skutečnost, že české ragby vždy mělo v Evropě a ve Francii dobré jméno.

Jana Kudrnu přivedl k šišatému míči jeho spolužák z vysoké školy, již dříve zmiňovaný Miloš Dobrý, který jej přivedl do party ragbistů na Pragovku, kde se tehdy tvořil nejlepší tuzemský ragbyový tým mužů.

Jako hráč v roji Jan Kudrna s Pragovkou získal několik medailí z republikových šampionátů, ale brzo se začal věnovat práci kouče. Pod jeho trenérským vedením nejdříve několikrát Pragovka vybojovala mistrovský titul v lize mužů a když v roce 1974 společně s Karlem Hrníčkem ve svém mateřském klubu založili mládežnickou základnu, stala se jejich škola ragby vzorem pro všechny ostatní české i zahraniční kluby, neboť byla řízena podle podobně řízených francouzských škol.

Jan Kudrna byl klubový, svazový trenér, funkcionář a ragbyový diplomat, který měl o hru se šiškou neustálý zájem. Jsme rádi, že patří mezi čestné předsedy vysočanského ragbyového klubu „medvědů“, kde posléze sledoval i sportovní růst a následně manažerské schopnosti svého syna Bruna Kudrny.

Ragbistům vypomáhal i jako tlumočník, neboť mezi čtyři jazyky, se kterými se domluvil, patřila třeba i rumunština.

„Ragby je filosofie, která učí pravidlům fair play a životu v kolektivu,“ říkal legendární tento ragbista o hře se šišatým míčem, kterou naučil milovat stovky ragbistů.

Jan Kudrna patří mezi naše TOP osobnosti a věnujeme mu číslo 5

Karel Ševčík