Plzeňský Zimní kemp je za námi!

40 účastníků a puntíkované dresy byli hlavními činiteli dobré pohody v Plzni, kde se v termínu od 7 do 10. února konal již popáté Zimní kemp.

Plzeň jsme si vybrali i díky tomu, že rádi poznáváme nové ragbyové destinace a mezi ty Plzeň dnes patří. Od čtvrtka do neděle jsme absolvovali celkem 9 tréninkových jednotek v přilehlém sportovním areálu Bazénu Slovany a fotbalového klubu Jiskra Plzeň.

U celkem tří věkových skupin se střídali tři hlavní trenéři – Yves Perrot, Karel Ševčík a Karel Berounský, jednotlivá individuální technická témata měli na starosti pravidelní účastníci akademie a dnešní reprezentanti – Albert Froněk a Dan Rygl.

Pod vedením domácího Frontmana se jednotek účastnila i skupina domácích trenérů a nadšenců.

Mohu tedy konstatovat, že dny byli prosluněné a pohodové.

Nejmladší skupina měla za cíl rozvinout hlavně své základné ragbyové individuální dovednosti, tedy zpracování míče za všech okolností a vlivů s následnou rekognoskací situace, prostoru a co nejrychlejším řešením vzniklé situace. Že během celého pobytu se navíc musí tato skupina královsky bavit je nasnadě….

Skupina hráčů ve věku do 15 let si k tématu, se kterým pracovala nejmenší skupina, přidala i základy hry v prostoru a s prostorem, techniku přihrávek a zastavení soupeře.

Skupina nejstarších hráčů, měla celý pobyt zaměřen na navození situace jsem ragbista v zahraničí a tedy procházeli postupně francouzský model přípravy pro nové hráče.

Po sportovní stránce můžeme konstatovat, že naši hráči jsou úplně stejně nadaní jako jejich vrstevníci v zahraničí, ale také musíme zdůraznit, že zatímco děti zhruba do 13 let věku jsou za všech situací veselé, otevřené a hravé, od tohoto věku je snad vlivem vnějšího prostředí potlačen jejich otevřený komunikační vývoj a sebevědomí. Dostat z těchto chlapců náznak hlasitého projevu je doslova sysifofský úkol. A právě komunikace je bude v případě zahraničního angažmá limitovat.

Karel Ševčík, hlavní organizační manažer Ragbyové akademie Yvese Perrota