Dva čeští hráči uspěli na testech ve Francii…

Dva mladí ragbisté uspěli v Maconu!

AS Macon si do svého juniorského kádru pro sezónu 2019/ 20 vybral znovu dva české hráče. Z původních 350 uchazečů bylo předvybráno 32 hráčů z Francie a 5 z České republiky. Poslední březnový víkend se pětice mladých českých zástupců – Dominik Svoboda – Dragon Brno, Štěpán Satke – TJ Sokol Mariánské Hory/ Ostrava, Matěj Pelus – Tatra Smíchov, Daniel Duda – Tatra Smíchov/ Plzeň a Antonín Merta – Dragon Brno, zúčastnila testů do tzv. Centra rozvoje v rámci Ragbyové akademie AS Macon, který nyní hraje soutěž Federal 1, která je na velmi vysoké úrovni.

Francouzský klub si vybral hráče I. řady – Dominika Svobodu a Štěpána Satke, kteří mají podle hlavního trenéra klubu potenciál pro úroveň soutěže, kterou klub z Burguňska současně hraje. Chlapcům byla nabídnut plně hrazený pobyt v Centru rozvoje/ formace.

Také jsme obdrželi krátké hodnocení hráčů útočné formace, kteří jsou prý velmi zajímaví, mají potenciál, ale jejich dovednostní rozvoj, který by měl být složen především z absolutní rychlosti, krokové techniky, adaptability v prostoru s míčem či bez něj a kreativního netradičního řešení situací je nedostatečný.

Naši zástupci posledních dekád řeší většinou situace převážně silově, tedy kontaktem, nehledají netradiční řešení a postrádají absolutní výbušnost. Poslední zajímaví zástupci útočné řady jsou Albert Froněk (vrátil se z Francie do České republiky přes Jižní Afriku) a Lukáš Plocar.

Nabízí se tedy zamyšlení, zda li jde o jednorázové pochybení ze strany hráčů či dlouhodobou nekompetenci našeho sportovního přístupu k výše uvedeným dovednostem ze strany vedení unie, klubů a jejich trenérů kategorií od 14 do 16 let. Při pohledu na poslední výsledek naší reprezentace v Portugalsku, kde jsme ve hře v prostoru a s prostorem nedokázali vůbec vzdorovat si osobně myslím si, že jde spíše o dlouhodobý problém, který tkví v nedostatku odborníků, jež by se mohli ragby věnovat méně na úkor svého volného času.

Přeji všem klukům, tedy i těm, kteří nebyli vybráni, aby na ragby nezanevřeli a snažili se rozvinout svůj potenciál jinou cestou. Vždyť s jednou porážkou nic nekončí, ale naopak může něco velkého začít.

Dominikovi a Štěpánovi, přejeme hodně štěstí.

Karel