Miroslav Cupák – Osobnost číslo 2

Mirek nebo ,,Cupin“, jak mu všichni říkali, jednou po těžkém utkání s Pragou Praha, pronesl slova, která si pamatuji a zkouším se jimi řídit, dodnes: “Hošani, ste sice vyhráli, ale pamatojte že skromnost, je největší cnost a hodně sóvisí s tím jací jste lidi. Takže teď, chvilu oslavujte, a zítra si déte zase nosiska pěkně dolů“. 

Což v překladu do spisovného jazyka raději přeložím, neboť moravština bývá „košatá“. Hoši, dnes jste sice vyhráli, ale pamatujte si, že skromnost je největší cnost a hodně souvicí s tím jací jste ve skutečnosti lidi. Takže dneska chvilku oslavujte, mějte noc nahoře, ale zítra budeme zase pěkně a pokorně pracovat.

Mirek patřil velmi dlouhou dobu mezi nejdůležitější muže vyškovského ragby, bez jeho zapálení, trpělivost, pracovitost a erudici by nikdy nemohl vzniknout tzv. Vyškovský zázrak. Vyškovské družstvo mužů totiž během osmiletého období (1974 – 1982) vyhrálo 8x za sebou mistrovský titul v kategorii mužů, z toho 2x bez porážky. K mužům se přidalo mnoho mládežnických úspěch , za zmínku stojí, že Vyškov celkem 3x přidal zisk všech žákovských a dorosteneckých titulů během jednoho roku.

Takový počet úspěchů se dnes jeví jako neskutečný!

Během jeho působení se ragby z malého bezvýznamného sportu, stalo pojmem, na utkání chodily tisíce fanoušků a věhlas malého klubu překonal hranice tehdejšího Československa. Hráči tehdejšího Áčka na zájezdech do Francie, Itálie poráželi i tehdejší poloprofesionální kluby.

Během jeho působení si klub dokázal zaopatřit hřiště, svépomocí postavil klubovnu a sportovní zázemí. Do toho stačil myslet i na výchovu vlastních klubových trenérů a výchovu mládeže a to nejen ve Vyškově, ale i po celé Moravě.

Mirek patří mezi naše TOP osobnosti a patří mu číslo 2

Karel Ševčík