Ragbyová osobnost – Bohumil Janča

V pátek 16. února proběhl slavnostní večer České ragbyové unie, na kterém se každoročně vyhlašují mimo jiné i osobnosti do takzvané Síně slávy českého ragby. Jelikož o činnost Ragbyové akademie Yvese Perrota starají bývalí hráči, kteří už také něco pamatují, tak si dovolujeme nastínit několik velkých osobností, které by se v Síni slávy, rozhodně měli v příštích letech objevit. Jejich přínos je více než zanedbatelný.

Bez této Top 5 by některé kluby neexistovaly, což by zcela jistě změnilo úspěchy československého ragby v letech minulých, ale také i současnou podobu klubů na ragbyové mapě republiky.

Bohumil Janča – Vyškov

Mezi první, kterého bychom rádi připomenuli patří Bohumil Janča, známý pod přezdívkou „Milin“ (na snímku vpravo s Mirkem Cupákem), jak mu mohli říkat i o desítky let mladší ragbisté. Milin začal hrát ragby se svými spolužáky jako student vyškovského gymnázia v roce 1952 a patří mezi hlavní zakladatele Vyškovského klubu. Po krátké hráčské kariéře se začal věnovat výchově mládeže a byl průkopníkem, který už v roce 1960 zavedl a organizačně podpořil vznik samostatných žákovských školních ragbyových soutěží na Moravě. 

Jeho systematická práce ať už jako pedagoga nebo trenéra se po několika letech ukázala jako bezkonkurenční. Tehdejší mladý klub začal sbírat jeden sportovní úspěch za druhým a jeho tehdejší mládežnická družstva neměla u nás, ale i v Evropě konkurenci. Ragbyový klub z Vyškova, byl od 1974 až do roku 1982 nepřekonatelným sportovním Titánem.

Ačkoliv byl po roce 1968 politicky perzekuován a nesměl vykonávat svou oblíbenou učitelskou, trenérskou činnost a práci v tehdy zakázaném Sokolu, vychoval Vyškovu a Československu, více jak stovku hráčů, z nichž mnozí se stali nepřehlédnutelnými reprezentanty nebo převzali roli funkcionářů, případně rozhodčích.

Milin byl i činný jako odborný pedagog, neboť je spoluautorem metodické příručky Hrajeme rugby, která se zaměřovala na výchovu mladších i starších hráčů.

Pro nás Milin, patří mezi hlavní osobnosti a děkujeme mu za všechno co pro náš sport udělal.

Karel Ševčík