Mám rád výzvy a težké cesty.

Letos budu maturovat, pevně věřím, že to dopadne dobře a pak se budu moci zapsat na některou vysokou školu či zahraniční univerzitu ve Skotsku, kde bych chtěl studovat obor Trenérství.

Ačkoliv je mi teprve 20 let, snažím se nyní pomáhat jako trenér v Babicích, kde nyní pracuji kategorií holek U15. V Babicích se setkávám s podobnou pozitivní atmosférou jako na akcích Ragbyové akademie. Když jsem poprvé poznal Yvese Perrota, doslova mne uchvátil, celý jeho trénink a nadšení nejen na hřišti, ale i mimo něj, byl jako z jiné planety. Když jsem měl potom možnost přihlásit se na první akci, kterou s Karlem Ševčíkem pořádal, neváhal jsem a od té doby sem jezdím pravidelně. Poslední dva roky i jako trenér individuálních dovedností, což je úžasná zkušenost.

Atmosféra a lidé v akademii mne natolik oslovili, že jsem ani na okamžik neváhal vyzkoušet si první zahraniční testy a následně angažmá v Maconu, kde jsem byl dokonce v roce 2016 ve své kategorii vybrán výběru tzv. horní poloviny Francie, čehož si zejména v klubu cenili natolik, že mi nabídli už v 18 letech, profesionální smlouvu. Já se ovšem rozhodli jít jinou cestou a přijal jsem nabídku spolupracovat s mým trenérským idolem Martinem Kafkou v nově utvářeném týmu Olymp Praha. Po rozpuštění tohoto prvního profesionálního týmu, kde jsem měl možnost pracovat společně s mnoha hráči z Jižní Afriky, a českými reprezentanty vracející se z Francie, jsem se rozhodl následovat odkaz mého dědečka a dlouholetého nadšence Louskáčka do Pragovky, kde působím dodnes.

Moje rada zní, chcete zažít úplně jiný přístup v trénování a pohled na ragby, jeďte na některou z akcí RAYP.

Překvapí vás nejen otevřenost trenérů, ale i všech lidí, kteří se na této akci podílejí. Kdykoliv můžete pokládat i v podstatě hloupé otázky, o kterých si mnozí myslí, že by mělo být samozřejmostí, abyste odpovědi na ně ve vašem věku znali. Tady dostanete odpovědi, dokonce několik odpovědí a pak začnete přemýšlet, což je vlastně cílem. Jakmile totiž uvidíte řešení z více úhlů, tak teprve potom se můžete posouvat, jak herně, tak i lidsky. Já osobně, ale i moje celá rodina pana Yvese Perrota a celou RAYP podporujeme a nedáme na ni dopustit a už se těším na léto do Olomouce a na Dolní Moravu.

 

Albert Aaron Froněk – 20 let