Zahájili jsme jubilejní rok 2022

V letošním roce si připomeneme dvě události. Před dvaceti lety jsme ve Vyškově na místním ragbyovém hřišti zorganizovali úplně první sportovní den a v lednu 2012, jsme pod křídla našeho spolku, zařadili program Ragbyové akademie, která dostala jméno po našem báječném inspirátorovi a člověku, Yvesi Perrotovi.

Takže letos budeme slavit jako „mourovatí“!

A taky, že jsme hned začali, covid – necovid. O prvním a druhém lednovém víkendu proběhli na školním hřišti v Plzni první dva kempy, které byly tentokráte určeny hráčům a trenérům kategorií do 10ti až do 16ti let.

Před zahájením každého z nich to sice chvilku vypadalo, že trenéři a rodiče zvítězí na celkový počet nad samotnými účastníky z řad dětí, ale vždy těsně před zahájením buď přiklusali nebo přijeli mladí sportovci a mohli jsme začít.

Téma kempu se vrátilo na úplný začátek, tedy ke zpracování míče, jeho následnému předání a překonání soupeře za použití ABC či česky lépe znějícímu názvu – klička. Téma je také vždy obohaceno i o obrannou část, kdy hráči jež byli v pozici bránícího hráče mohli použít pouze jen jedno rameno, posléze celou paži, což do budoucna u hráčů evokuje automaticky správné přiblížení a polohu těla. U této věkové kategorie je strašně důležité dbát na tyto prvky a jejich správné provedení včetně samotného detailu, aktivního postavení nohou a celého těla v pozici „naštvané opice“!

Trenéři měli ke všemu okamžité vysvětlení a názorné ukázky či postupy jak pracovat a také proč jsou tyto prvky tak důležité. Hráči byli celou dobu velmi komunikativní a veselí. To je vždy dobrým vysvědčením pro trenéry, že je téma a samotná provedení zaujala a baví, což následně předvedli v poslední částí kempu, kdy se přešlo k modelované hře jednotlivých věkových skupin, kde bylo hlavním cílem okamžitě použít v praxi prvky, které před tím zkoušeli v přípravných cvičeních.

Super to bylo a já děkuji všem trenérům a rodičům z Plzně, Chrášťan u Prahy, Českých Budějovic, Kralup nad Vltavou, Rakovníka a Sedlčan.

Karel Ševčík